- Köp alltid korv, köttfärs, fisk och kyckling då det är X-pris
Ex. Idag när jag
var och handlade kostade köttfärsen 69,90 kg men förra veckan
kostade den 49,90, dessutom var det 50% med kort datum. Då köpte jag 3 kg som var maxköp och stoppade i
500g påsar i frysen.
- Gör i ordning en ”pyttburk” i frysen med lock
Vi får väl alla
ibland över några korvskivor eller någon grillkorv, sista kanten
på en stek som är för liten för att skiva, någon skiva kassler,
några köttbullar, en bit grillad kyckling etc, Dom tärnar jag
direkt efter maten och stoppar i min ”pyttburk”. När det blir
tillräckligt för en middag gör jag gräddstuvad pyttipanna,
pastagratäng, pastapytt, makaronpudding eller dyl.
- Riv alla ostskalkar och spara i frysen
Ost går utmärkt
att frysa. Jag har alltid en påse med riven ost i frysen eftersom
jag river alla ostkanter som blivit för små för att skiva och
fyller på i min påse. Osten använder jag sen till gratänger,
hemgjord pizza m.m
- Skriv alltid en inköpslista på det du behöver
Om du vet vad du
behöver köpa går det både fortare och blir billigare än om du
går länge och funderar i butiken.
- Gör storkok och frys ner
Om du tex bara är
2 st i ert hushåll så är det svårt att hitta tex en stek på
400g, gör istället en på 1,2 kg. Gör så här för bästa
resultat: Gör steken, Skiva upp hela steken när den har svalnat,
Dela upp skyn i 3 burkar, dela upp skivorna och lägg ner i skyn och
frys in. När ni ska äta: Gör sås på skyn och koka potatis.
- Frys in grädde i istärningspåsar
Ibland blir det en skvätt grädde över
som man slår ur efter ett tag bara för att man inte har behövt
någon de senaste dagarna, Gör inte det, Frys in i istärningspåse
istället, Då har man alltid lite grädde hemma för att förhöja
smaken på ex en sås eller stuvning. Tryck bara ur ett par
gräddtärningar direkt i såsen.
- Ta reda på vad naturen bjuder på
Det är både
trevligt och skönt att komma ut lite. Plocka bär och svamp.
Om du inte är en
van svamp och bärplockare bjud gärna med någon som vet vad som är
ätbart så ni inte blir förgiftade.
- Gör egen lunchlåda
Gör alltid någon
extra port till lunchlåda, det är inte särskilt billigt alternativ
att äta ute eller köpa färdigmat. Om man inte vill ha samma mat
till lunch dagen efter kan man spara den ytterligare någon dag,
färdig mat i kylskåp har en hållbarhet på MINST 3 dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar