söndag 25 januari 2015

Skinkstek med gräddsås & inlagd gurka

4 port.

800 g skinkstek eller picnicbog
1 buljongtärning
3-4 morötter
2,5 dl mellangrädde

Inlagd gurka:

½ dl ättika
3/4 dl vatten
1 dl socker.
gurka

Blanda lagen och rör tills sockret har löst upp sig
Hyvla gurkskivor med osthyveln ner i lagen.
Låt stå minst 1 timme.

Bryn steken runt om gärna i en stekgryta.
Om ni steker i stekpanna så lägg över den brynta steken i en kastrull.
Steken ska ligga trångt i kastrullen/grytan
Slå på vatten så det täcker steken
Skala morötterna och dela i stora bitar eller koka hel
Salta och tillsätt buljongtärningen.
Låt puttra ca 50-60 min.
Ta upp steken och morötterna och låt svalna.
Slå  i grädden i buljongen och red av med maizena. Krydda med salt & peppar.
Skiva steken i tunna skivor och dela morötterna till lagoma bitar.
Kanten och ev rester av steken och såsen sparas till morgondagens pytt i panna.
Servera med kokt potatis. Följer du veckomatsedeln kokar du 1 kg extra potatis till pytt i pannan i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar